Een Travellerspoint blog

Polen

wikipedia informatie over het land

sunny 25 °C
Bekijk route Zutphen - Szteklin op XTR's reiskaart.

Polen (Pools: Polska), officieel de Republiek Polen, is een land in Midden-Europa. In het westen wordt het begrensd door Duitsland (Oder-Neissegrens), in het zuiden door Tsjechië en Slowakije, in het oosten door Litouwen, Wit-Rusland en Oekraïne en in het noorden door de Oostzee en door Rusland (de exclave Kaliningrad).

Taal
De officiële taal is Pools. Bij de laatste volkstelling van 2002 werden 36.983.700 Polen geregistreerd, oftewel 96,74% van de bevolking. De belangrijkste minderheden van de overgebleven 471.500 (1,23%) zijn de Sileziërs (173.200) en de Duitsers (152.900). Bij de volkstelling gaven 774.900 mensen (2,03%) geen nationaliteit op.

In Silezië bevindt zich het grootste deel van een aanzienlijke Duitse minderheid, een kleiner deel in Pommeren en Ermland. Verdere minderheden zijn de Kasjoeben nabij Gdańsk, alsmede kleine groepen Oekraïners, Litouwers, Wit-Russen en Roethenen (Lemko). Het Russisch, Duits en het Engels worden het meest gesproken als tweede taal. Engels, dat sinds enkele jaren als tweede taal wordt geleerd op school, meer onder jongeren, Russisch en Duits meer onder ouderen, ook al kan die laatste taal bij sommige Polen gevoelig liggen. Het Russisch is jarenlang als tweede taal op scholen gegeven en wordt mede door de taalverwantschap nog steeds door veel Polen gesproken.

Religie
In 2002 was 89,8% rooms-katholiek, 1,3% was Pools-orthodox (vooral een Wit-Russische minderheid in Podlachië), 0,3% protestant en 8,3% had geen religie aangegeven.[1]. Het aantal poolse katholieken neemt langzaam af in 2008 was 88,4 % rooms-katholiek. Het kerkbezoek neemt sneller af , ging in 1998 nog meer dan de helft van de rooms-katholieken naar de kerk, dit daalde naar 46 % in 2006, 44% in 2007 en 38% in 2008. De daling in 2008 is veel groter dan in voorgaande jaren en wordt op z'n minst voor een gedeelte toegeschreven aan het slechte weer op 23 november 2008 (toen de jaarlijkse teldag werd gehouden). Op de totale Poolse bevolking beschouwd gaat circa 34% naar een rooms-katholieke kerkdienst op een zondag, veel meer dan in andere Europese landen (bijvoorbeeld Duitsland 4 %, Oostenrijk 8%, Nederland 1%).

In Polen zijn er 16 woiwodschappen of provincies die verder zijn onderverdeeld in 379 districten (powiats). Deze powiats zijn weer onderverdeeld in 2478 gemeentes (gmina's).[6] Voor lijsten van bestuurlijke indelingen zie:

Woiwodschappen van Polen
De 16 woiwodschappen of provincies zijn:

Neder-Silezië (Dolnośląskie)
Kujavië-Pommeren (Kujawsko-Pomorskie)
Lublin (Lubelskie)
Lubusz (Lubuskie)
Łódź (Łódzkie)
Klein-Polen (Małopolskie)
Mazovië (Mazowieckie)
Opole (Opolskie)
Subkarpaten (Podkarpackie)
Podlachië (Podlaskie)
Pommeren (Pomorskie)
Silezië (Śląskie)
Święty Krzyż (Świętokrzyskie)
Ermland-Mazurië (Warmińsko-Mazurskie)
Groot-Polen (Wielkopolskie)
West-Pommeren (Zachodniopomorskie)

omtrek landgrenzen: 3014 km
kustlijn: 524 km
grootste rivieren: Wisła (ook bekend als Weichsel; 1047 km) en Oder (Pools: Odra)
grootste meer: Sniardwymeer, 13,8 km², in het Mazurisch merengebied.
hoogste punt: Rysy in de Tatra (onderdeel van de Karpaten), 2499 m.
in het oosten ligt het grootste restant van het Europese oerbos, het oerbos van Bialowieza

De Poolse economie kende in 2008 een groei van 5,3%. Koopkracht per inwoner per jaar bedroeg in 2008 volgens de Eurostat € 14000,-.

In 2008 bedroeg de werkloosheid 9,7%.

In 2009 is het belastingstelsel van drie percentages (19, 30 en 40 procent) worden vervangen door twee percentages van 18 en 32 procent, wat naar verwachting de economie verder zal stimuleren.

Het klimaat
Het klimaat van Polen is een overgang van een gematigd zeeklimaat in het noorden en westen van het land naar een droog landklimaat in het zuiden en oosten. De neerslag bedraagt in de Karpaten en de Sudeten meer dan 800 mm per jaar; op de plateaus en meervlakten 600 tot 800 mm per jaar en in Centraal-Polen 450 mm. In de maanden september en oktober wordt het frisser en neemt de kans op regen toe, maar het aantal zonnige dagen is nog behoorlijk groot. November en december hebben veel mist en regen.

De winters duren van circa half december tot in april en zijn door de oostenwinden in het oosten en het zuiden erg streng met veel sneeuwval. Rivieren en meren zijn in die regio’s dan grotendeels bevroren. In de bergen komt de temperatuur ca. 130 dagen per jaar niet boven het vriespunt uit.

In de lange, warme zomerperiode stijgt de temperatuur tot boven 25 °C; in de winter daalt het kwik tot onder 0 °C. De gemiddelde julitemperatuur is 17 °C aan de Oostzee tot 20 °C in het zuidoosten; de gemiddelde januaritemperatuur varieert regionaal van -1 °C tot -6 °C.

Geplaatst door XTR 19:14 Gearchiveerd in Polen Tagged family_travel

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint